Μετά από μία μεγάλη απουσία, επιστρέφω με μία από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές. Μέχρι να καταλήξω σε αυτή την εκδοχή, δοκίμασα αρκετές παραλλαγές. Κάποιες πιο παραδοσιακές και κάποιες πιο μοντέρνες.
Αυτή που επικράτησε είναι μία ισορροπημένη μακαρονάδα με ίσες δόσεις από την νοσταλγία των παιδικών αναμνήσεων της μαμαδίστικης μακαρονάδας και από την ιταλική αυθεντική συνταγή που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου όσο λίγες.
Και επειδή είμαι λάτρης κάθε είδους ζυμαρικού αυτή η συνταγή είναι η αρχή για μία σειρά από σάλτσες και μακαρονάδες που μαζί με αυτές που έχω ήδη μοιραστεί αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο του γαστρονομικού μας ταξιδιού.
Φυσικά το ότι επέλεξα να φτιάξω τα δικά μου μακαρόνια δεν εμποδίζει κανένα από εσάς να επιλέξετε κάποια ήδη έτοιμα από τη μεγάλη ποικιλία του εμπορίου είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα. Αν όμως κάποια στιγμή βρείτε το χρόνο και τη διάθεση να το προσπαθήσετε θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα και δύσκολα θα τα συγκρίνετε με τα έτοιμα.
Μακαρονάδα λοιπόν το φαγητό που οι περισσότεροι μάθαμε να μαγειρεύουμε πρώτο, που είναι η πρώτη σκέψη για ένα γρήγορο γεύμα, που ικανοποιεί όλα τα γούστα και σερβίρεται από τα πιο απλά τραπέζια ως τα πανάκριβα εστιατόρια.
Καλή μας επιτυχία!!!
Φρέσκα Μακαρόνια με Κιμά

Μπορεί να χρειαστείτε...
- Κατσαρόλα Βαθιά
- μιξεράκι
- σουρωτήρι
- κουτάλα ζυμαρικών
- μηχανή ζυμαρικών (pasta maker)
- γλυκιά πάπρικα
- Βασιλικός
- κανέλα
Ingredients:
- Ζύμη για μακαρόνια
- Αλεύρι Τύπου 00 - 1/2 κιλό
- αυγά - 5
- Σάλτσα με κιμά (Bolognese)
- κρεμμύδι - 2
- σκόρδο - 2 σκελίδες
- ελαιόλαδο -
- μοσχαρίσιο κιμά - 1 κιλό
- κόκκινο κρασί - 1/2 ποτήρι
- αλάτι -
- πιπέρι -
- γλυκιά πάπρικα - 1 κ.γ.
- κανέλα - 1 κ.γ.
- βασιλικός - 1 κ.γ.
- ντομάτες - 3
- πελτές ντομάτας - 1 κ.σ.
Instructions:
Φρέσκα Μακαρόνια
- Το μείγμα:
Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Κάνετε ένα μικρό λάκκο στο κέντρο και σπάστε τα αυγά μέσα στο λάκκο.
Χτυπάμε τα αυγά ελαφρά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Προσπαθήστε να μην ανακατευτεί το αλεύρι σε αυτό το στάδιο .
Χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων σας , ανακατέψτε τα αβγά με το αλεύρι , ενσωματώνοντας σταδιακά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές . - Ζύμωμα:
Αφού έχετε κάνει την ζύμη σας, ξεκινήστε να ζυμώνετε για να ενεργοποιήσετε τη γλουτένη στο αλεύρι , διαφορετικά τα ζυμαρικά σας θα είναι χαλαρά και μαλακά όταν το μαγειρέψετε , αντί ελαστικά και al dente. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό για ζύμωμα . Απλά πρέπει να παίρνετε τη ζύμη να την τεντώνετε πάνω στο πάγκο κα την μαζεύετε σε μία μπάλα και να επαναλαμβάνετε. Σταματήστε όταν αισθάνεστε τη ζύμη απαλή και μεταξένια αντί για τραχιά και αλευρώδη . - Ανάπαυση:
Τυλίξτε καλά τη ζύμη σε μεμβράνη και το βάλτε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη χρησιμοποιήσετε .
Βεβαιωθείτε ότι καλύπτεται πολύ καλά , έτσι ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία κρούστας στην εξωτερική επιφάνεια της ζύμης. - Άνοιγμα του φύλλου των ζυμαρικών:
Πασπαλίστε την επιφάνεια εργασίας σας με λίγο αλεύρι τύπου 00, πάρτε ένα κομμάτι της ζύμης ζυμαρικών στο μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού και πιέστε το σε επίπεδη επιφάνεια με τα δάχτυλά σας . Ρυθμίστε τη μηχανή ζυμαρικών στο μεγαλύτερο πάχος και περάστε τη ζύμη ζυμαρικών μέσα από αυτό . Πασπαλίστε με αλεύρι μόνο αν κολλάει. Μειώστε το πάχος της ζύμης στη μηχανή κατά ένα και περάστε ξανά τη ζύμη. Διπλώστε τα φύλλο ζύμης στη μέση και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 5-6 φορές , αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο άσκοπο σε αυτή τη φάση αλλά θα σας βοηθήσει στη συνέχεια κάνοντας τη ζύμη πιο ελαστική και λεία σαν μετάξι. - Στη συνέχεια
Η ζύμη πρέπει να περάσει από όλες τις ρυθμίσεις της μηχανής , από την παχύτερη στη λεπτότερη. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τις δύο πλευρές του φύλλου και τινάξτε το περιττό πριν πάτε στο επόμενο επίπεδο. Την τελευταία φορά , θα πρέπει να καταλήξετε με ένα όμορφο ορθογώνιο μεταξένια φύλλο ζύμης με ευθείες πλευρές. - Κοπή:
Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα της μηχανής σας που κόβει ταλιατέλες ή λεπτά ζυμαρικά. - Βράσιμο
Τα φρέσκα ζυμαρικά θέλουν ελάχιστο ψήσιμο καθώς δεν έχουν περάσει από διαδικασία αποξήρανσης για να χάσουν την υγρασία τους. Τα βράζουμε λοιπόν σε αλατισμένο νερό που βράζει το πολύ 5' . Όταν είναι έτοιμα αρχίζουν να επιπλέουν στην επιφάνεια.
Σάλτσα με Κιμά (Bolognese)
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ή αν προτιμάμε το χτυπάμε στο μπλέντερ.
- Βάζουμε σε μία βαθιά κατσαρόλα ελαιόλαδο και κρεμμύδι και το ψήνουμε μέχρι να γίνει διάφανο
- Προσθέτουμε το κιμά και ανακατεύουμε
- Αφήνουμε να βράσει και να εξατμιστούν τα υγρά του ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς
- Όταν η υγρασία του κιμά εξατμιστεί σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί και ανακατεύουμε
- Μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, βασιλικό, κανέλα και λίγο σκόρδο
- Ανακατεύουμε καλά και αφού εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
Μικρά μυστικά....
- Το πάχος εξαρτάται από τα ζυμαρικά που θέλετε να κάνετε αν θέλετε να κάνετε ταλιατέλες , λαζάνια ή stracchi θα πρέπει να 3 επίπεδα πριν το λεπτότερο της μηχανής σας. Αν θέλετε να κάνετε γεμιστά ζυμαρικά , όπως ραβιόλια ή τορτελίνια , θα χρειαστεί να λεπτύνετε τη ζύμη στο σημείο όπου μπορείτε να δείτε καθαρά το χέρι σας μέσα από αυτό.
- Σε επόμενη συνταγή θα σας δώσω οδηγίες κοπής για διάφορα είδη ζυμαρικών.