Το κοκκινιστό μοσχάρι με μακαρόνια είναι κλασσικό μαμαδίστικο φαγητό . Θυμάμαι η μαμά μου να μας το φτιάχνει Κυριακή μεσημέρι και να μυρίζει όλο το σπίτι. Το συνόδευε με πουρέ, πιλάφι, τηγανητές πατάτες ή μακαρόνια.
Ωραίο και το λεμονάκι μοσχάρι αλλά σαν το κοκκινιστό δεν έχει. Το κρέας μαλακώνει και η σάλτσα που το συνοδεύει έχει απίστευτη γεύση. Η μαμά μου είναι λάτρης των μπαχαρικών και όταν μαγειρεύει ειδικά κοκκινιστά μοιάζει σαν να φτιάχνει μαγικά φίλτρα, λίγο από αυτό και λίγο από εκείνο. Στο κοκκινιστό μοσχαράκι βάζει αρκετά ποτέ όμως δεν μπορώ να τα καταγράψω ακριβώς γιατί αν βρεθεί κάτι καινούργιο στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά δε θα διστάσει να το προσθέσει.
Και ναι σαν παιδί αυτό που ήθελα να συνοδεύει το φαγητό μου ήταν οι τηγανητές πατάτες. Όμως η μαμά μου ήταν μακαρονού και απέφευγε το τηγάνισμα άρα αυτό που το συνόδευε τις περισσότερες φορές ήταν τα μακαρόνια. Ζυμαρικά κάθε είδους, τρυπητά και μας το ονόμαζε παστιτσάδα, Νο6 με μπόλικο τυρί σε στρώσεις, με χυλοπίτες για πιο παραδοσιακή εμφάνιση αλλά και με κριθαράκι που το τελείωνε στη γάστρα σαν γιουβέτσι.
Όπως και να ήταν η μαμά πάντα πετύχαινε τα μακαρόνια και εμείς ξεχνούσαμε τις τηγανητές πατάτες στη πρώτη μπουκιά. Στη δική μου εκδοχή, στο κοκκινιστό μοσχάρι με μακαρόνια, χρησιμοποίησα πένες, πρώτον γιατί τις είχα στο ντουλάπι μου και δεύτερον γιατί σκέφτηκα ότι θα γεμίσουν σάλτσα και θα συγκρατήσουν όλη τη νοστιμιά. Ότι ζυμαρικό και να επιλέξετε το μυστικό είναι να τελειώσετε το βράσιμο μέσα στη σάλτσα. Κρατήστε το ζωμό από το μοσχάρι, βράστε εκεί τα ζυμαρικά για δύο λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στο πακέτο και αφού τα σουρώσετε αφήστε τα να βράσουν για δύο λεπτά στη σάλτσα. Αυτά τα δύο λεπτά είναι αρκετά για να πάρουν όλη τη γεύση τα μακαρόνια και το άμυλο να δέσει τη σάλτσα.
Δοκιμάστε το και επιλέξτε εσείς τι θα το συνοδεύσει.
Κοκκινιστό Μοσχαράκι με μακαρόνια

Θα χρειαστείτε...
Ingredients:
- μοσχάρι - 600-700 γρ.
- ελαιόλαδο -
- κρεμμύδι - 2 μεγάλα
- πιπεριές - 2
- κρασί - 1 ποτήρι
- ντομάτες - 3-4 ντομάτες
- τριμμένο καρότο - 1 φλ.
- βασιλικός - 1 κ.σ.
- δάφνη - 2 φύλλα
- αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού - 1 κομμάτι
- αλάτι -
- πιπέρι - 1 κ.γ.
- κανέλλα - 1 κ.γ.
- παπρικα - 1 κ.γ.
- μακαρόνια - 1 πακέτο
- ξηρή μυζήθρα - 300 γρ.
Instructions:
- Βράζουμε για μισή ώρα το μοσχάρι
- Κρατάμε το σωμό για να βράσουμε σε αυτόν τα μακαρόνια
- Τσιγαρίζουμε το κρέας αφού το έχουμε κόψει σε μερίδες
- Αφού το θωρακίσουμε, αποσύρουμε το κρέας σε μία πιατέλα
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
- Προσθέτουμε το κρέας και τις πιπεριές
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ανοιχτή την κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστεί
- Προσθέτουμε τη ντομάτα αφού πρώτα την πολτοποιήσουμε στο μούλτι και το καρότο
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το φύλλο δάφνης και τη αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού
- Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, κλείνουμε τη κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει 40-60'
- Όταν είναι έτοιμο το κρέας φέρνουμε το ζωμό σε σημείο βρασμού και προσθέτουμε τα μακαρόνια
- Αποσύρουμε από την εστία 2-3 λεπτά πριν τελειώσει ο προτεινόμενος χρόνος βρασμού
- Με μία χούφτα μακαρονιών μεταφέρουμε τα μακαρόνια στη κατσαρόλα με το κρέας και τη σάλτσα και βράζουμε για 2-3 λεπτά
- Σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω τριμμένο τυρί.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!