Ριζότο με μανιτάρια. Το ριζότο είναι ένας τρόπος παρασκευής του ρυζιού που έχει αρκετά μυστικά για να επιτύχει. Τα πάντα ξεκινάνε από τον τύπο του ρυζιού. Δεν είναι όλοι οι τύποι ρυζιού κατάλληλη για ριζότο. Ο τύπος όμως που είναι ο καταλληλότερος δεν είναι καθόλου σπάνιος. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα αυθεντικό ριζότο θα επιλέξετε ανάμεσα σε Arborio και Carnaroli. Τα υπόλοιπα είδη θα σας στερήσουν σίγουρα από το σπυρωτό αποτέλεσμα αλλά και από την υφή. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε από όλα τα μεγάλα supermarkets.
Το ριζότο αν και γρήγορο δεν είναι το φαγητό που θα επιλέξετε αν θέλετε να κάνετε παράλληλα και κάποια άλλη δουλειά. Μετά τον κατάλληλο τύπο ρυζιού το επόμενο πράγμα που απαιτεί το ριζότο είναι η αφοσίωση σας. Κι αυτό γιατί η αναλογία ρυζιού νερού είναι ενδεικτική και γιατί θέλει συνεχές ανακάτεμα. Δεν μπορείτε να προσθέσετε όλη την προτεινόμενη ποσότητα νερού από την αρχή. Βάζετε περίπου το μισό και το υπόλοιπο το προσθέτετε σταδιακά κατά την διάρκεια του βρασμού.
Τέλος αφού το ριζότο αποκτήσει την κρεμώδη υφή το τελευταίο μυστικό είναι η παρμεζάνα που προστίθεται αφού η κατσαρόλα έχει απομακρυνθεί από το μάτι.
Ελπίζω να απολαύσετε την συνταγή αλλά και τη διαδικασία!
Ριζότο με μανιτάρια

Θα χρειαστείτε…
Ingredients:
- μανιτάρια διάφορα - 1 κιλό
- κρεμμύδι - 1 μεγάλο
- σκόρδο - 2 σκελίδες
- δάφνη - 2 φύλλα
- θυμάρι - 2-3 κλωνάρια
- ελαιόλαδο -
- ρύζι Arborio - 400 γρ.
- ζωμός κρέατος - 1,5 λίτρο
- πιπέρι -
- αλάτι -
- λευκό κρασί - 1 ποτήρι
- βούτυρο - 1 κ.σ.
- παρμεζάνα - 100 γρ.
Instructions:
- Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με πινέλο και τα ψιλοκόβουμε
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
- Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το κρεμμύδι τη δάφνη, το θυμάρι και τα μανιτάρια
- Βάζουμε σε μία δεύτερη κατσαρόλα το ζωμό και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά
- Όταν αρχίσουν να μειώνονται τα υγρά αφαιρούμε το θυμάρι και τη δάφνη και προσθέτουμε το ρύζι
- Αφού εξατμιστούν τα υγρά, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και σβήνουμε με κρασί
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αρχίζουμε να προσθέτουμε από το ζεστό ζωμό σταδιακά ενώ ανακατεύουμε συνεχώς
- Αφήνουμε να απορροφήσει το ζωμό της κάθε δόσης πριν επαναλάβουμε τη διαδικασία
- Όταν το ριζότο είναι έτοιμο αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και το αφήνουμε σε κλειστή κατσαρόλα για 2-3 λεπτά
Μικρά μυστικά...
- Μπορείτε να συνδυάσετε διαφορετικά είδη μανιταριών, πλευρώτους, πορτομπέλο ή άσπρα στρογγυλά. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να προσθέτετε τα είδη με τη σειρά στο βήμα 3. Πρώτα αυτά που έχουν περισσότερα υγρά όπως τα πλευρώτους και τελευταία τα πιο στεγνά όπως τα πορτομπέλο.
- Μπορείτε να σοτάρετε περισσότερα μανιτάρια και να αφαιρέσετε την περίσσια ποσότητα πριν προσθέσετε το ρύζι. Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα σε πίτες, μακαρονάδες ή γέμιση για κρέπες
- Ζωμό κρέατος μπορεί να έχετε ήδη έτοιμο φτιαγμένο από εσάς αν έχετε κάνει μέσα στη βδομάδα ρολάκια μελιτζάνας με μοσχάρι.