Τα ρολάκια μελιτζάνας με μοσχάρι ήρθαν σαν ιδέα από την περιγραφή μιας φίλης μου.
Είχε παρευρεθεί σε ένα πάρτι με μπουφέ και είχε δοκιμάσει ρολάκια μελιτζάνας με κοκκινιστό μοσχάρι.
Δεν είχαμε συνταγή, τα είχε απλά γευτεί και μου τα περιέγραψε.
Σκέφτηκα λοιπόν στα πλαίσια της συλλογής συνταγών με χαμηλούς υδατάνθρακες να κάνω κάποιες παραλλαγές, να μαγειρέψω και να την αφήσω να κρίνει αν πέτυχε το πείραμα.
Πήρα μελιτζάνες, μοσχάρι, κρητική γραβιέρα και λίγο μπέικον και έφτιαξα το δικό μου συνδυασμό χωρίς ντομάτα για να επιτύχουμε το στόχο.
Όταν όλα ήταν έτοιμα άφησα την «κριτική επιτροπή» να κρίνει το αποτέλεσμα.
Η φίλη μου που μου έδωσε την ιδέα ξετρελάθηκε και είπε ότι η νέα εκδοχή είναι πιο λαχταριστή από την αρχική ιδέα.
Για αντικειμενικότερη άποψη ένα δείγμα απόλαυσαν και «κριτές» που δεν είχαν δοκιμάσει ξανά την μαγειρική μου.
Η ομοφωνία τους με έκανε να την προσθέσω χωρίς δεύτερη σκέψη στη λίστα με τις συνταγές μου.
Ελπίζω να την απολαύσετε!
Ρολάκια μελιτζάνας με μοσχάρι

Θα χρειαστείτε...
Ingredients:
- Μοσχαρίσιο κρέας - 300 γρ.
- μελιτζάνες φλάσκες - 4 μεγάλες
- τριμμένη γραβιέρα - 50 γρ
- φέτες μπέικον - 10
- αλάτι -
- πιπέρι -
- μειγμα μπαχαρικών κρέατος -
- ελαιόλαδο -
Instructions:
- Κόβετε το μοσχάρι σε μικρές λεπτές λωρίδες σε μέγεθος που θα επιτρέπει να φτιάξουμε τα ρολάκια μας
- Βράζουμε το κομματάκια μοσχαριού σε νερό μέχρι να μαλακώσει το κρέας
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε το ζωμό και τον αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τις λωρίδες του μοσχαριού ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στο μαντολίνο σε φέτες με το ίδιο πάχος. Υπολογίστε η κάθε μελιτζάνα να κοπεί σε 10 φέτες περίπου.
- Βυθίζετε τις φέτες σε αλατόνερο για 10 λεπτά περίπου να ξεπικρίσουν
- Ψήνετε τις φέτες μελιτζάνας στη γκριλιέρα για να εξατμιστούν τα περιττά υγρά.
- Και τώρα το τύλιγμα... Παίρνετε μια φέτα μελιτζάνα και απλώνετε ¼ από μία φέτα μπέικον ή και λιγότερο ανάλογα το μέγεθος της μελιτζάνας. Θέλουμε μία λεπτή λωρίδα στο κέντρο της μελιτζάνας για πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα.
- Βάζετε μικρά κομματάκια γραβιέρας στη σειρά στο κέντρο της μελιτζάνας
- Προσθέστε μία λωρίδα μοσχαριού στην πιο στενή άκρη της μελιτζάνας και χρησιμοποιώντας την σαν άξονα τυλίξτε.
- Τοποθετήστε τα ρολάκια σε ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι το οποίο έχετε πρώτα λαδώσει για να μη σας κολλήσουν στο ψήσιμο.
- Τοποθετήστε το ένα δίπλα στο άλλο αρκετά κολλητά ώστε να μη σας ξετυλιχτούν κατά τη διάρκεια του ψησίματος
- Αφού γεμίσετε το πυρέξ πασπαλίστε με τυρί και περιχύνετε με τη μισή ποσότητα μίας μικρής συσκευασίας κρέμα γάλακτος.
- Σκεπάστε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180ο C για 30-35 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά και να ενωθούν οι γεύσεις.
Μικρά Μυστικά...
- Όταν αγοράστε το κρέας επιλέξτε ένα κομμάτι που θα παίρνατε για κοκκινιστό κατσαρόλας
- Το ζωμό από το κρέας που αποθηκεύσαμε στο ψυγείο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μέσα στην εβδομάδα σε κάποιο άλλο φαγητό.
- Το μείγμα μπαχαρικών μπορείετε να το φτιάξετε με τα εξής υλικά: μαυρο και κοκκινο πιπέρι, θυμάρι και δεντρολίβανο
- Προσοχή στο ψήσιμο της μελιτζάνας στη γκριλιέρα. Αν παραψήσετε την σάρκα τους και μαλακώσει θα δυσκολευτείτε στο τύλιγμα
- Ξεκινήστε από τη στενότερη άκρη της μελιτζάνας είναι πιο εύκολο στο τύλιγμα και πιο όμορφο το οπτικό αποτέλεσμα
- Είναι ιδανικό φαγητό για ένα πάρτι ή μπουφέ καθώς βγάζει περίπου 40 ρολάκια
- Αν δεν έχετε χρόνο για να φτιάξετε ρολάκια μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό σε στρώσεις όπως στη φωτογραφία της συλλογής παρακάτω.