Η καταγωγή μου είναι από Κρήτη και η γιαγιά μου ήταν εκείνη που με μύησε στη τέχνη της μαγειρικής. Για καλή μου τύχη ήταν από τις μαγείρισσες που αγαπούν τόσο το παραδοσιακό όσο και το καινούργιο, το μοντέρνο. Ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούν παραδοσιακά στην Κρήτη είναι ο ξινόχοντρος.
Με έκανε να αγαπήσω πολύ τα φρέσκα υλικά και τα παραδοσιακά, αυτά που παράγει ο κάθε τόπος. Όταν τα υλικά είναι φρέσκα και αγνά το φαγητό έχει μία άλλη ποιότητα, μία αυθεντική γεύση. Μου μετέφερε όλες αυτές τις σκέψεις και μου έμαθε να μη φοβάμαι τη δοκιμή. Μου έλεγε πάντα όταν δυσανασχετούσα για ένα φαγητό ότι δεν μπορεί να λες ότι δε σου αρέσει μόνο και μόνο επειδή κάτι δε το έχεις ξαναφάει δοκίμασε και αν μου πεις μετά ότι δε σ’αρέσει θα το δεχτώ.
Αυτό που πάντα μου άρεσε είναι η ιστορία του κάθε φαγητού. Όταν μας έκανε κάποιο από τα φαγητά που της μαγείρευε η μητέρα της μας διηγούνταν και μία ιστορία συνδεδεμένη με αυτό το φαγητό και εγώ και η αδερφή μου ακούγαμε με προσοχή γιατί ήταν πραγματικά παραμύθια όπως τα λέγαμε.
Τον ξινόχοντρο στη Κρήτη είναι διαδεδομένος. Φτιάχνεται από σιτάρι και γάλα και αποξηραίνεται. Με αυτό το τρόπο ο ξινόχοντρος διατηρείται εκτός ψυγείου και δεν χαλάει. Όταν η γιαγιά μου ήταν μικρή την περίοδο της Κατοχής το κρέας σε μία οικογένεια με έντεκα παιδιά σε ένα χωριό κοντά στο Καστέλι Κισσάμου ήταν δυσεύρετο. Έτσι η μητέρα της μαγείρευε τον ξινόχοντρος κοκκινιστό με πατάτες.
Κάθε φορά που μας το έφτιαχνε διηγούνταν και μία ιστορία με τα αδέρφια της και πως ήταν η καθημερινότητα τους και εμείς το απολαμβάναμε σαν ένα ιδιαίτερο φαγητό που ήταν νόστιμο χωρίς να χρειάζεται το κρέας.
Μία μέρα λοιπόν που είχα στο ψυγείο 3 μελιτζάνες θυμήθηκα το ξινόχοντρο που μου είχε στείλει η γιαγιά από τη Κρήτη και ήταν μάλιστα σπιτικός. Ακολούθησα την κλασσική συνταγή της γιαγιάς μόνο που προσέθεσαν και τις μελιτζάνες και το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από γευστικό. Μόλις το δοκίμασα της τηλεφώνησα με περηφάνια να της πω για την παραλλαγή μου. Όσο για το χόνδρο σίγουρα θα τον βρείτε σε κρητικά προϊόντα ή μπορεί ακόμα και σε μεγάλα supermarkets. Το σίγουρο είναι ότι αξίζει να το δοκιμάσετε.
Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Μία παραδοσιακή κρητική συνταγή που θα λατρέψετε
Ingredients:
- ξινόχοντρος - 300 γρ.
- κρεμμύδι - 1
- πιπεριές φλωρίνης - 2
- ζωμό λαχανικών / κρέατος - 500 γρ.
- πατάτες - 3
- ντομάτες - 2
- πάπρικα - 1 κ.γ.
- μπούκοβο - ¼ κ.γ.
- αλάτι -
- πιπέρι -
- τριμμένη γραβιέρα - 30 γ.ρ.
- ελαιόλαδο -
Instructions:
- Βυθίζουμε τις πλάκες του ξινόχοντρου σε πολύ ζεστό νερό για τουλάχιστον 20'
- Κόβουμε το κρεμμύδι, τις πατάτες και χτυπάμε τις ντομάτες στο μούλτι. Αν δεν έχετε μούλτι θα σας πρότεινα αυτό.
- Ζεσταίνουμε λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα (όπως αυτή) και τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο
- Προσθέτουμε τις πατάτες
- Μόλις οι πατάτες πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό
- Όταν οι πατάτες αρχίζουν να κόβονται με το πιρούνι αλλά είναι ακόμα τραγανές προσθέτουμε το ξινόχοντρο.
- Μετά από μία δυνατή βράση προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές φλωρίνης και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10'
- Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα λαχανικά μας έχουν ψηθεί
- Σερβίρετε με τριμμένη γραβιέρα
Μικρά μυστικά...
- Απέφυγα να αναφέρω χρόνους ψησίματος των λαχανικών γιατί κάθε τύπος πατάτας θέλει διαφορετικό χρόνο
- Σημαντικό ρόλο επίσης στο χρόνο ψησίματος παίζει το μέγεθος που έχετε κόψει τα λαχανικά σας. Σύμμαχός σας στο να πετύχετε ακρίβεια στο κόψιμο είναι τα κατάλληλα μαχαίρια, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.
- Αν δεν βρείτε ξινόχοντρο μπορείτε να δοκιμάσετε τη συνταγή αντικαθιστώντας το ξινόχοντρο με πλιγούρι.