Σουτζουκάκια με νιόκι πατάτας. Όλοι έχουν τουλάχιστον ένα αγαπημένο φαγητό. Το δικό μου είναι τα σουτζουκάκια. Δεν είναι ότι δε μου αρέσουν πολύ αρκετά φαγητά, αλλά η γεύση που έχουν τα σουτζουκάκια είναι για μένα μοναδική.
Όταν επέστρεφα από το σχολείο και άνοιγα την πόρτα και μύριζε το σπίτι σουτζουκάκια ήταν λες και είχαμε γιορτή. Δε με ένοιαζε αν θα ήταν με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή μακαρόνια. Αρκούσε η μυρωδιά. Τα φτιάχνει και η μαμά μου αλλά σαν τη γιαγιά κανείς. Προσπαθώ να τα φτιάξω με την ίδια γεύση αλλά είναι κάποια φαγητά που ενώ όποιος δοκιμάζει με επαινεί εγώ ξέρω ότι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου για να φτάσω τη γιαγιά.
Πιστεύω και τα μάτια να της δέσεις και να της δώσεις τα πιο απλά υλικά αυτό που θα φτιάξει θα σε κάνει να γλύφεις και τα δάκτυλά σου. Το μυστικό πάντως για τα σουτζουκάκια είναι το κύμινο. Χωρίς κύμινο είναι κεφτεδάκια με σάλτσα.
Σε αυτή τη συνταγή ετοίμασα το κιμά με τις αναλογίες της συνταγής της γιαγιάς, πρέπει λέει τα υλικά να ζυμωθούν και να μείνουν λίγες ώρες στο ψυγείο να ¨παντρευτούν¨ οι γεύσεις. Η αυθεντική συνταγή θέλει τα σουτζουκάκια να τηγανίζονται και μετά να ψήνονται στη σάλτσα τους και αυτήν σας περιγράφω παρακάτω. Όμως εγώ προτιμώ την παραλλαγή που αντί να τα “περάσεις” από το τηγάνι, τα ψήνεις στο φούρνο για 15-20’ και μετά συνεχίζεις κανονικά τη διαδικασία προσθέτοντας τα στη σάλτσα. Ακόμα και η γιαγιά την παραδέχεται αυτήν την παραλλαγή γιατί τα κάνει πιο ελαφριά και δεν χάνουν πολύ σε γεύση.
Εκείνη τη μέρα όμως με είχε πιάσει και αυτό το συναίσθημα του θέλω κάτι καινούργιο και πήγα μέχρι το supermarket να εξετάσω τις επιλογές μου. Το ξέρω η επιλογή δεν ήταν συμβατική, όμως πρώτον ποιος είπε ότι υπάρχουν κανόνες στη μαγειρική, δεύτερον πάντα ήθελα να τα δοκιμάσω και τρίτον ποιος είπε ότι δε μπορούμε να ταιριάξουμε στοιχεία από διαφορετικές κουζίνες σε ένα πιάτο; Και έτσι κάπως λοιπόν κατέληξα να συνοδεύσω τα σουτζουκάκια με νιόκι πατάτας. Ήθελα να πάρω μια γεύση πριν δοκιμάσω να τα φτιάξω μόνη μου. Μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμά μου και να τα δοκιμάσετε κι εσείς τα σουτζουκάκια με νιόκι πατάτας.
Σουτζουκάκια με νιόκι πατάτας

Σουτζουκάκια με νιόκι πατάτας. Όλοι έχουν τουλάχιστον ένα αγαπημένο φαγητό. Το δικό μου είναι τα σουτζουκάκια.
Ingredients:
- Για τα σουτζουκάκια
- μοσχαρίσιος κιμάς - 500-600 γρ.
- κρεμμύδι - 1
- αυγό - 1
- ελαιόλαδο - 3 κ.σ.
- τριμμένη φρυγανιά - 1/2 φλιτζάνι
- αλάτι - 1 κ.γ.
- κύμινο - 1 κ.γ.
- πιπέρι - 1/2 κ.γ.
- Για τη σάλτσα
- ελαιόλαδο -
- κρεμμύδι - 1
- ντομάτες - 3
- βασιλικός -
- κύμινο - 1/2 κ.γ.
- κανέλλα - 1 ξυλάκι
- δάφνη - 2-3 φύλλα αποξηραμένα
- αλάτι -
- πιπέρι -
- ελαιόλαδο -
- Συνοδευτικό
- νιόκι πατάτας - 1 πακέτο
- τριμμένο τυρί - 200-300 γρ.
- Κατσαρόλα -
Instructions:
- Χτυπάμε το κρεμμύδι στο μούλτι. Μία καλή επιλογή για μούλτι μπορείτε να βρείτε εδώ.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια και ζυμώνουμε για 5 λεπτά να αναμειχθούν καλά. (Βιολογικό μοσχαρίσιο κιμά μπορείτε να προμηθευτείτε από εδώ)
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει και να δέσουν τα υλικά για τουλάχιστον 30 λεπτά
- Όταν είναι έτοιμο λαδώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τα σουτζουκάκια
- Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι κατά προτίμηση κεραμικό όπως αυτό και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια
- Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίζει το περιττό λάδι
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι
- Προσθέτουμε την ντομάτα πολτοποιημένη στο μούλτι και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας
- Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 -15 λεπτά
- Προσθέτουμε στη σάλτσα τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε τη βράση σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 15 λεπτά
- Σβήνουμε την κατσαρόλα και την απομακρύνουμε από τη φωτιά
- Σε μία άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε νερό και όταν έρθει σε σημείο βρασμού ρίχνουμε τα νιόκι πατάτας
- Ακολουθούμε τις οδηγίες βρασίματος που αναγράφονται στο πακέτο
- Όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε τα νιόκι σε ένα πιάτο και συμπληρώνουμε με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα.
- Τελειώνουμε το σερβίρισμα προσθέτοντας τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
Μικρά μυστικά...
- Αντί να τηγανίσετε τα σουτζουκάκια μπορείτε να τα ψήσετε στο γκριλ για 20 λεπτά για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, διαφορετικά μπορείτε να τα ψήσετε για λίγη ώρα στη γκριλιέρα. Μπορείτε να επιλέξετε μία καινούργια γκριλιέρα από αυτή τη συλλογή.
- Μπορείτε να αποτελειώσετε το βρασμό των νιόκι μέσα στη σάλτσα. Αν τα βράσετε μέσα στη σάλτσα τα τελευταία δύο λεπτά θα απορροφήσουν τη γεύση και το άμυλο τους θα δέσει ακόμα περισσότερο τη σάλτσα
- Για σάλτσα με πιο πιο έντονο κόκκινο χρώμα προσθέστε ένα κουταλάκι πελτέ ντομάτας μαζί με την φρέσκια