Καλή χρονιά! Χρόνια πολλά! Πέρασαν οι γιορτές όμως δεν πρόλαβα να μοιραστώ μαζί σας όλες τις χριστουγεννιάτικες συνταγές. Και θα επανορθώσω αυτή την εβδομάδα αποχαιρετώντας τις γιορτές και τον προηγούμενο χρόνο και καλωσορίζοντας τον καινούργιο με δύο γιορτινές συνταγές που συντροφεύουν τις αναμνήσεις μου από παιδί.
Η Βασιλόπιτα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε άλλες περιοχές είναι τσουρέκι, σε άλλες τυρόπιτα αλλά για μένα από παιδί ήταν κέικ με δυνατό άρωμα πορτοκαλιού. Το πρωινό της πρωτοχρονιάς ήταν πάντα ένα κομμάτι κέικ και ένα ποτήρι γάλα. Ο καλύτερος συνδυασμός. Ο αμέσως καλύτερος είναι μία κούπα ζεστή σοκολάτα. Δεν ξέρω αν είναι το αγαπημένο μου πρωινό επειδή το έχω συνδέσει με την ανεμελιά, τις διακοπές, τα Χριστούγεννα ή ότι το πρωί της Πρωτοχρονιά ανοίγαμε τα δώρα μας με την αδερφή μου. Για μένα είναι πάντα ξεχωριστή επιλογή και τη λατρεύω αυτή τη συνταγή. Είναι η δική μου παράδοση και εύχομαι να τη μεταδώσω και στα δικά μου παιδιά στο μέλλον.
Φέτος μετά από χρόνια μου έτυχε και το φλουρί. Ελπίζω το 2014 να είναι τυχερό και να φέρει υγεία, αγάπη και ευτυχία σε όλους. Μην περιμένετε μέχρι του χρόνου να τη δοκιμάσετε!!! Καλή επιτυχία!
Βασιλόπιτα

Μπορεί να χρειαστείτε...
Ingredients:
- Για τη ζύμη
- αυγά - 7
- βούτυρο - 1 ποτήρι
- ζάχαρη - 3 ποτήρια
- αλεύρι - 4 ποτήρια
- baking powder - 3 κ.γ.
- πορτοκαλάδα - 1 ποτήρι
- ξύσμα πορτοκαλιού - 1 πορτοκάλι
- γάλα - 1 ποτήρι
- αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα - 1 ποτήρι
- κονιάκ - 1/2 ποτηράκι
- Για την επικάλυψη
- κουβερτούρα - 2 συσκευασίες
- βούτυρο - 2.κ.σ.
- γάλα - 1/2 ποτήρι
Instructions:
- Χωρίζουμε τα αυγά σε ασπράδια και κρόκους
- Ρίχνουμε μία κουταλιά ζάχαρη στα ασπράδια και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα που ακόμα κι αν γυρίσουμε το μπολ εκείνη παραμένει στη θέση της
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν
- Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα
- Προσθέτουμε το γάλα, τη πορτοκαλάδα, το κονιάκ και το ξύσμα
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, τα προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Όταν ομογενοποιηθεί το αφήνουμε στην άκρη και βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και το αλευρώνουμε για να ξεφορμαριστεί η πίτα πιο εύκολα
- Έπειτα με τη βοήθεια μίας σπάτουλας αναμειγνύουμε την μαρέγκα με τη ζύμη κάνοντας απαλές κινήσεις από το πάτο του μπολ προς τα πάνω. Σκοπός μας είναι να αφρατέψουμε τη ζύμη και να διατηρήσουμε την μαρέγκα αφράτη.
- Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε στις αντιστάσεις για τουλάχιστον μία ώρα
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την επικάλυψη. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τα υλικά και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του μείγματος και κόψει η σοκολάτα
- Όταν είναι έτοιμη η πίτα, βάζουμε το νόμισμα, ξεφορμάρουμε σε μία πιατέλα και αρχίζουμε να την καλύπτουμε σιγά σιγά με τη σοκολάτα.
- Διακοσμούμε και είναι έτοιμη!
Μικρά Μυστικά...
- Βυθίστε ένα μαχαίρι στη πίτα για να δείτε αν έχει ψηθεί. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό η πίτα είναι έτοιμη.
- Γενικά είναι μία ζύμη με αρκετά υγρά οπότε το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με κέικ με αρκετή υγρασία και πλούσιο άρωμα.
- Για αλεύρι προτιμήστε ένα για όλες τις χρήσεις και δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τις αναλογίες