Χταπόδι με κριθαράκι. Το χταπόδι είναι αγαπημένο θαλασσινό φαγητό κάθε ηλικίας. Τα παιδιά πάντα ξεχωρίζουν το χταπόδι και τα καλαμαράκια και είναι οι πρώτες τους επιλογές από θαλασσινά. Το χταπόδι μπορεί να γίνει ξιδάτο, βραστό, λιαστό, στα κάρβουνα αλλά και κοκκινιστό. Το χταπόδι στη γάστρα με κριθαράκι αναγάγει το χταπόδι από μεζέ σε κυρίως πιάτο. Το κριθαράκι «πληθαίνει» το φαγητό και το κάνει να μπορεί να σταθεί και σε ένα οικογενειακό τραπέζι χωρίς να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από αυτή που του προσφέρει μία δροσερή σαλάτα.
Το μυστικό είναι να ψήσεις το χταπόδι στη γάστρα μέχρι να μαλακώσει και να προσθέσεις το κριθαράκι τα τελευταία λεπτά αφού το έχεις μισοβράσει.
Συνοδεύεται άψογα με σκληρά και λίγο αλμυρά τυριά τριμμένα και πασπαλισμένα την στιγμή που σερβίρεται το φαγητό στο πιάτο από τη γάστρα. Προσοχή με το αλάτι στα θαλασσινά, αλατίζουμε πάντα αφού πρώτα δοκιμάσουμε γιατί μπορεί να διαφέρει η ποσότητα αλατιού που θα χρειαστούμε.
Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά και το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιάτο που όλοι θα θέλουν να το ξαναγευτούν.
Χταπόδι με κριθαράκι

Θα χρειαστείτε...
Ingredients:
- χταπόδι - 1 μέτριο
- κρεμμύδια - 2
- ντομάτες - 3
- κρασί - 1 ποτήρι
- δάφνη - 2 φύλλα
- μπαχάρι - 6 κόκκους
- αλάτι -
- πιπέρι -
- ελαιόλαδο -
- κριθαράκι - 1 πακέτο
- τριμμένο τυρί - 200 γρ.
Instructions:
- Καθαρίζουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε μερίδες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μία γάστρα
- Ψήνουμε για μία ώρα περίπου
- Βράζουμε το κριθαράκι το μισό χρόνο από ότι αναγράφεται στο πακέτο
- Ανοίγουμε τη γάστρα προσθέτουμε το κριθαράκι και την μετακινούμε στην πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου
- Αφήνουμε να βράσει μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι
- Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
Μικρά μυστικά...
- Προσέξτε τα υγρά μέρη της συνταγής γιατί το χταπόδι θα βγάλει και τα δικά του υγρά
- Όταν κρυώσει το φαγητό το κριθαράκι απορροφάει τα υγρά και θα γίνει συμπαγές. Αν περισσέψει για να ξαναζεσταθεί θα χρειαστεί τη βοήθεια επιπλέον υγρού.
- Αν σας περισσέψει φαγητό, το καλύτερο θα ήταν να απομακρύνεται το περίσσευμα υγρού από τη γάστρα πριν απορροφηθεί όλο από το κριθαράκι. Αποθηκεύστε το για να συμπληρώσετε τα υγρά του όταν θα το ζεστάνετε σε μία κατσαρόλα. Έτσι το φαγητό θα αποκτήσει την μορφή που είχε όταν βγήκε από το φούρνο.